Dla jakich rzeczywistych wartości parametru p równanie \(\displaystyle{ x ^{3}-(p+1)x ^{2} +(p-3)x+3=0}\) ma trzy różne rozwiązania rzeczywiste z których jedno jest średnią arytmetyczną pozostałych?
Jak to krok po kroku rozwiązać?
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru p
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru p
Podpowiedź:
Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}-(p+1)x ^{2} +(p-3)x+3=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2 - px - 3)=0}\)
Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}-(p+1)x ^{2} +(p-3)x+3=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2 - px - 3)=0}\)