Wyznacz n dla którego równanie ma rozwiązania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wyznacz n dla którego równanie ma rozwiązania

Post autor: myther »

Dla jakiego naturalnego n równanie \(\displaystyle{ x ^{n+1}+64=x ^{n}+64x}\) ma dokładnie:
a) dwa rozwiązania rzeczywiste
b) trzy rozwiązania całkowite (tu wyliczyłem n=2 i n=6)

Przekształciłem do postaci \(\displaystyle{ (x-1)(x ^{n}-64 )=0}\)

Jak wymyślić podpunkt a? Dziękuję za pomoc.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wyznacz n dla którego równanie ma rozwiązania

Post autor: lukasz1804 »

a) wystarczy się zastanowić, dla jakich \(\displaystyle{ n}\) wielomian \(\displaystyle{ x^n-64}\) ma dokładnie jeden pierwiastek; łatwo widać, że dla parzystych wartości \(\displaystyle{ n}\) wielomian ten ma przynajmniej dwa różne pierwiastki (dodatni i ujemny); a dla \(\displaystyle{ n}\) nieparzystych funkcja \(\displaystyle{ x\mapsto x^n-64}\) jest rosnąca, więc ma dokładnie jedno miejsce zerowe.
ODPOWIEDZ