Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
myther
- Użytkownik
- Posty: 505
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Post
autor: myther »
\(\displaystyle{ x ^{3}-(a+2)x+ \sqrt{a+1}=0}\) gdzie \(\displaystyle{ a \ge -1}\)
Doszedłem do postaci:
\(\displaystyle{ x(x- \sqrt{a+1})(x+ \sqrt{a+1})-(x+ \sqrt{a+1} )}\)
Co dalej?
-
anna_
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Post
autor: anna_ »
wyłacz \(\displaystyle{ (x+ \sqrt{a+1})}\) przed nawias