\(\displaystyle{ 2x ^{4}+5=|5x ^{3}+2x |}\)
Jak najprościej to zrobić? Dziękuje za pomoc wszelaką
Rozwiąż równanie z wartością bezwględną
-
- Użytkownik
- Posty: 492
- Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 53 razy
Rozwiąż równanie z wartością bezwględną
Rozpisz moduł z prawej strony z definicji. Zastanów się kiedy wyrażenie, które jest w module przyjmuje wartość dodatnią a kiedy ujemną ?
Podpowiedź: \(\displaystyle{ 5x^3+2x=x(5x^2+2)}\) a \(\displaystyle{ 5x^2+2}\) jest zawsze.....
Podpowiedź: \(\displaystyle{ 5x^3+2x=x(5x^2+2)}\) a \(\displaystyle{ 5x^2+2}\) jest zawsze.....