\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}-8 }{x ^{3}+8} * \frac{4x+8}{4x-8}}\)
I jak mam to zrobić? Tylko nie piszcie mi " Musisz obliczyć ble ble ble... bo nie zrozumiem"
Opiszcie mi co mam po koleji zrobić, tak po polsku
Wykonaj działanie i podaj założenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Wykonaj działanie i podaj założenia.
Przede wszystkim radzę rozłożyć na czynniki wszystkie wyrażenia (wielomiany):
\(\displaystyle{ x^3-8=(x-2)(x^2+2x+4)\\x^3+8=(x+2)(x^2-2x+4)\\4x+8=4(x+2)\\4x-8=4(x-2)}\)
Trzeba zrobić zastrzeżenia- mianowniki muszą być różne od 0:
\(\displaystyle{ x^2+8\neq0\\(x+2)(x^2-2x+4)\neq0 \Leftrightarrow x+2\neq0 \Leftrightarrow x\neq-2}\)
\(\displaystyle{ 4x-8\neq0\\4(x-2)\neq0 \Leftrightarrow x-2\neq0 \Leftrightarrow x\neq2}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ x\in R \setminus \left\{ -2;\ 2\right\}}\)
I zapisać iloczyn już z wyrażeniami rozłożonymi na czynniki i uprościć przez identyczne czynniki:
\(\displaystyle{ \frac{(x-2)(x^2+2x+4)}{(x+2)(x^2-2x+4)}\cdot\frac{4(x+2)}{4(x-2)}=\frac{x^2+2x+4}{x^2-2x+4}}\)
\(\displaystyle{ x^3-8=(x-2)(x^2+2x+4)\\x^3+8=(x+2)(x^2-2x+4)\\4x+8=4(x+2)\\4x-8=4(x-2)}\)
Trzeba zrobić zastrzeżenia- mianowniki muszą być różne od 0:
\(\displaystyle{ x^2+8\neq0\\(x+2)(x^2-2x+4)\neq0 \Leftrightarrow x+2\neq0 \Leftrightarrow x\neq-2}\)
\(\displaystyle{ 4x-8\neq0\\4(x-2)\neq0 \Leftrightarrow x-2\neq0 \Leftrightarrow x\neq2}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ x\in R \setminus \left\{ -2;\ 2\right\}}\)
I zapisać iloczyn już z wyrażeniami rozłożonymi na czynniki i uprościć przez identyczne czynniki:
\(\displaystyle{ \frac{(x-2)(x^2+2x+4)}{(x+2)(x^2-2x+4)}\cdot\frac{4(x+2)}{4(x-2)}=\frac{x^2+2x+4}{x^2-2x+4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 23 maja 2010, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 22 razy
Wykonaj działanie i podaj założenia.
\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}-8 }{x ^{3}+8} * \frac{4x+8}{4x-8}= \frac{x ^{3}-2 ^{3} }{x ^{3}+ 2 ^{3} } \cdot \frac{4(x+2)}{4(x-2)} = \frac{(x-2)(x ^{2} + 2x+ 4 )}{(x+2)(x ^{2} -2x+ 4)} \cdot \frac{x+2}{x-2}= \frac{(x ^{2} + 2x+ 4 )}{(x ^{2} -2x+ 4 )}}\)
\(\displaystyle{ D _{f}= R\{-2;2}}\)
Adam
\(\displaystyle{ D _{f}= R\{-2;2}}\)
Adam