działania na wielomianach

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mateps6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 26 lut 2010, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rumian

działania na wielomianach

Post autor: mateps6 »

1. Wyznacz współczynniki a,b,m,n tak, aby wielomiany W(x) i F(x) były równe, jeśli \(\displaystyle{ F(x)=(x ^{2}+ax+b) ^{2}}\) oraz: \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}+mx ^{3}+nx ^{2}+18x+9}\)
2. Liczba 2 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}-3x+2}\), jeśli wiadomi,że w wyniku
dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\) otrzymujemy resztę 5.
3. Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian kwadratowy \(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}+2x-3}\) jest równa \(\displaystyle{ R(x)=2x+5}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\).
4.Wielomian W(x) przy dzieleniu przez dwumian \(\displaystyle{ (x-2),(x+4)}\) daje reszty odpowiednio równe -3 oraz -51. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{3}+3x ^{2}-6x-8}\), wiedząc, że liczba -1 jest miejscem zerowym wielomianu W(x).
5. Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x ^{4}+2x ^{2}-3}\) jest wielomianem \(\displaystyle{ R(x)=x ^{3}-2x ^{2}+x+2}\). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian \(\displaystyle{ F(x)=x ^{2}-1}\).
6. Dla jakich wartości parametru a,b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli: \(\displaystyle{ W(x)=2x ^{3}-ax ^{2}+bx+15}\),\(\displaystyle{ P(x)=x ^{2}+2x-3}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

działania na wielomianach

Post autor: piasek101 »

1) Wykonaj działania w F(x).

Wielomiany są równe gdy są jednakowe.
ODPOWIEDZ