Dla jakich rzeczywistych wartości współczynników

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Dla jakich rzeczywistych wartości współczynników

Post autor: myther »

Dla jakich rzeczywistych wartości współczynników a, b, c pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}-ax ^{2} +bx-c}\) są liczby a,b,c?
miodzio1988

Dla jakich rzeczywistych wartości współczynników

Post autor: miodzio1988 »

Wstaw te liczby i wychodzi Ci uklad rownan. Problem to?
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Dla jakich rzeczywistych wartości współczynników

Post autor: myther »

Zanim ten układ rozwiąże, to się 5 razy pociacham. Jak zrobić to z wzorów viete'a?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Dla jakich rzeczywistych wartości współczynników

Post autor: Crizz »

Możemy zacząć od połączenia tych dwóch pomysłów. Ze wzorów Viete'a mamy od razu \(\displaystyle{ -abc=-c}\), czyli \(\displaystyle{ abc=c}\). Warunek \(\displaystyle{ W(a)=0}\) natomiast daje nam:

\(\displaystyle{ a^3-a^3+ab-c=0\\
ab=c}\)


Wobec \(\displaystyle{ abc=c}\) musi być \(\displaystyle{ ab=abc}\), skąd dostajemy dwa przypadki: \(\displaystyle{ c=1 \vee c=0}\). Dalej możesz pokombinować ze wzorami Viete'a.
ODPOWIEDZ