Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
Cwiczenie1
Nie wykonując dzielenia,oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian q
Proszę zrobic to na poziom klasy II technikum
a)\(\displaystyle{ w(x)=x^{3}-2x^{2}-2x-3,q(x)=x-3}\)
b)\(\displaystyle{ w(x)=4x^{3}-4x^{2}-x+1,q(x)=x-{1\choose 2},}\)
c)\(\displaystyle{ w(x)=x^{5}+x^{4}+x^{3}+x+1,q(x)=x+1}\)
d)\(\displaystyle{ w(x)=x^{5}+x^{4}-x^{3}-x+6,q(x)=x+2}\)
e)\(\displaystyle{ w(x)=x^{4}-3x^{3}+6x+1,q(x)=x-2}\)
Z góry dziękuje za pomoc
pozdro
Ostatni raz poprawiam Twój temat, tylko dlatego ,że masz już dwa ostrzeżenia. Zaglądnij wreszcie do regulaminu, to dowiesz się też z czym wiążę się "potencjalne" trzecie ostrzeżenie.Uzo
Nie wykonując dzielenia,oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian q
Proszę zrobic to na poziom klasy II technikum
a)\(\displaystyle{ w(x)=x^{3}-2x^{2}-2x-3,q(x)=x-3}\)
b)\(\displaystyle{ w(x)=4x^{3}-4x^{2}-x+1,q(x)=x-{1\choose 2},}\)
c)\(\displaystyle{ w(x)=x^{5}+x^{4}+x^{3}+x+1,q(x)=x+1}\)
d)\(\displaystyle{ w(x)=x^{5}+x^{4}-x^{3}-x+6,q(x)=x+2}\)
e)\(\displaystyle{ w(x)=x^{4}-3x^{3}+6x+1,q(x)=x-2}\)
Z góry dziękuje za pomoc
pozdro
Ostatni raz poprawiam Twój temat, tylko dlatego ,że masz już dwa ostrzeżenia. Zaglądnij wreszcie do regulaminu, to dowiesz się też z czym wiążę się "potencjalne" trzecie ostrzeżenie.Uzo
Ostatnio zmieniony 15 gru 2006, o 21:31 przez pilka17, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ziom Ziomisław
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: I LO Inowrocław
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
nie bardzo ale trzeba zadanko zrobic jak w poleceniu
Nie wykonując dzielenia,oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian q
Nie wykonując dzielenia,oblicz resztę z dzielenia wielomianu w przez dwumian q
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
Jakbys znal twierdzenie Bezoute'a to stary banal podkladasz ze wzoru (x-a) podkladasz a jako w(a) i jedziesz reszta sama sie policzy
- Ziom Ziomisław
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: I LO Inowrocław
- Pomógł: 20 razy
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
Ech no widze, że chyba nie. No dobra reszt z dzielenia dowolnego wielomianu W(x) przez dwumian x-a jest równaW(a). Czyli wystarczy trochę rachunków i masz.
- Ziom Ziomisław
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: I LO Inowrocław
- Pomógł: 20 razy
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
Nie przesadzasz z lenistwem ?? W przykładize a podstaw sobie za x 3, w b 1/2 itp.
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
To jest cały przykład. Z twierdzenia Bezout wynika, że wielomian W(x) jest podzielny przez P(x) wtedy i tylko wtedy gdy dla wartości a, dla której wielomian P(x) przyjmuje wartość 0, wielomian W(x) dla argumentu a także przyjmuje wartość zero. Jeżeli przyjmuje inną wartość to jest to reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez P(x).
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
W każdym z podpunktów oblicz dla jakiego x wielomian q(x) przyjmie wartość zero. NP.
q(x)=x-3=0 czyli x=3. Podstaw sobie potem ten x który ci wyszedł za x-a w W(x) a to co ci wyjdzie to będzie reszta z dzielenia. Prościej się nie da wytłumaczyć.
Btw, nie pisz dużych, pogrubionych liter bo to oznacza, że na kogoś krzyczysz.
q(x)=x-3=0 czyli x=3. Podstaw sobie potem ten x który ci wyszedł za x-a w W(x) a to co ci wyjdzie to będzie reszta z dzielenia. Prościej się nie da wytłumaczyć.
Btw, nie pisz dużych, pogrubionych liter bo to oznacza, że na kogoś krzyczysz.
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian
hmmm ?? nie można tego normalnie napisać dodając słowo "proszę" ?? Poza tym ,jeżeli ktoś będzie chciał to Ci to rozwiąże ,jeżeli nie to nie.pilka17 pisze:ZRÓBCI TE PRZYKŁADY BO JA TEGO NIE RZOUMIEM
Ostatnio zmieniony 15 gru 2006, o 21:49 przez Uzo, łącznie zmieniany 1 raz.