rozwiąż wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
matama
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 lut 2011, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

rozwiąż wielomian

Post autor: matama »

mam problem z tym zadaniem
pomoże ktoś?

rozwiąż wielomian rozkładając lewą stronę na czynniki:
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} x^{3}- 6 \sqrt{3} x^{2} + 9 \sqrt{2} x- 3 \sqrt{3} =0}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2011, o 09:44 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Pamiętaj o klamrach tex
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

rozwiąż wielomian

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ (x\sqrt{2}-\sqrt{3})^3=2\sqrt{2}x^3-6\sqrt{3}x^2+9\sqrt{2}x-3\sqrt{3}\\x=\frac{\sqrt{3}}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{6}}{2}}\)
matama
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 lut 2011, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

rozwiąż wielomian

Post autor: matama »

wiekie dzieki!
ODPOWIEDZ