Wykaż że jeśli wielomian P(x)
-
- Użytkownik
- Posty: 505
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż że jeśli wielomian P(x)
Wykaż że jeśli \(\displaystyle{ P(x)}\) jest wielomianem o współczynnikach całkowitych i wielomian \(\displaystyle{ Q(x)=P(x)+3}\) ma co najmniej cztery różne pierwiastki całkowite, to wielomian \(\displaystyle{ P(x)}\) nie ma pierwiastków całkowitych.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wykaż że jeśli wielomian P(x)
Podejrzewam, że pojawiło się to już na Forum, ale...
Niech \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) będą czterema róznymi pierwiastkami całkowitymi wielomianu \(\displaystyle{ Q}\), wówczas można go przedstawić w postaci:
\(\displaystyle{ Q(x)=(x-a)(x-b)(x-c)(x-d)W(x)}\), gdzie \(\displaystyle{ W(x)}\) jest jakimś wielomianem o wspołczynnikach całkowitych. Wobec tego:
\(\displaystyle{ P(x)+3=(x-a)(x-b)(x-c)(x-d)W(x)}\)
Załóżmy (przez sprzeczność), że \(\displaystyle{ p}\) jest pierwiastkiem całkowitym \(\displaystyle{ P(x)}\), wówczas \(\displaystyle{ P(p)=0}\), czyli:
\(\displaystyle{ (p-a)(p-b)(p-c)(p-d)W(p)=1 \cdot 3}\)
Widać już, czemu taka równość nie może zachodzić?
Niech \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) będą czterema róznymi pierwiastkami całkowitymi wielomianu \(\displaystyle{ Q}\), wówczas można go przedstawić w postaci:
\(\displaystyle{ Q(x)=(x-a)(x-b)(x-c)(x-d)W(x)}\), gdzie \(\displaystyle{ W(x)}\) jest jakimś wielomianem o wspołczynnikach całkowitych. Wobec tego:
\(\displaystyle{ P(x)+3=(x-a)(x-b)(x-c)(x-d)W(x)}\)
Załóżmy (przez sprzeczność), że \(\displaystyle{ p}\) jest pierwiastkiem całkowitym \(\displaystyle{ P(x)}\), wówczas \(\displaystyle{ P(p)=0}\), czyli:
\(\displaystyle{ (p-a)(p-b)(p-c)(p-d)W(p)=1 \cdot 3}\)
Widać już, czemu taka równość nie może zachodzić?
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wykaż że jeśli wielomian P(x)
Świetne jest to założenie o czterech różnych pierwiastkach, a nie (jakby się mogło wydawać na pierwszy rzut oka) o trzech
-
- Użytkownik
- Posty: 505
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż że jeśli wielomian P(x)
Nie rozumiem za bardzo koncówki zadania. Dlaczego taka równość nie może zachodzić?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 14:38 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wykaż że jeśli wielomian P(x)
Skoro \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) są różnymi pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ Q}\), to \(\displaystyle{ p-a,p-b,p-c,p-d}\) są różnymi liczbami całkowitymi. Zastanów się, jakimi konkretnymi liczbami musiałyby być \(\displaystyle{ p-a,p-b,p-c,p-d}\) oraz \(\displaystyle{ W(p)}\) (która przecież też jest liczbą całkowitą), żeby iloczyn tych pięciu liczb był równy \(\displaystyle{ 1 \cdot 3}\).