Wykaż że jeżeli r jest pierwiastkiem całkowitym
-
- Użytkownik
- Posty: 505
- Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sanok
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż że jeżeli r jest pierwiastkiem całkowitym
Wykaż że jeśli r jest pierwiastkiem całkowitym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) o współczynnikach całkowitych, to \(\displaystyle{ r-1}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ W(1)}\), a \(\displaystyle{ r+1}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ W(-1)}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wykaż że jeżeli r jest pierwiastkiem całkowitym
Bardzo ładne zadanko na zastosowanie Tw. Bezout.myther pisze:Wykaż że jeśli r jest pierwiastkiem całkowitym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) o współczynnikach całkowitych, to \(\displaystyle{ r-1}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ W(1)}\), a \(\displaystyle{ r+1}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ W(-1)}\)
Naprowadzę Cię:
Jeśli r jest pierwiastkiem całkowitym wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) o współczynnikach całkowitych, to można wielomian W(x) zapisać w postaci \(\displaystyle{ W(x)=(x-r) \cdot Q(x)}\)
Pozostaje Ci teraz finisz na ostatniej prostej
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Wykaż że jeżeli r jest pierwiastkiem całkowitym
\(\displaystyle{ W(r) = 0}\)
Skoro \(\displaystyle{ W(x)}\) ma współczynniki całkowite zachodzi:
\(\displaystyle{ a-b | W(a)-W(b)}\)
\(\displaystyle{ 1-r | W(1) - W(r)}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ 1-r | W(1)}\)
\(\displaystyle{ r-1 | W(1)}\)
Teraz drugą podzielność dowodzimy tak samo:
\(\displaystyle{ r-(-1) | W(r) - W(-1)}\)
\(\displaystyle{ r+1 | -W(-1)}\)
\(\displaystyle{ r+1 | W(-1)}\)
Pozdrawiam.
Skoro \(\displaystyle{ W(x)}\) ma współczynniki całkowite zachodzi:
\(\displaystyle{ a-b | W(a)-W(b)}\)
\(\displaystyle{ 1-r | W(1) - W(r)}\)
Czyli:
\(\displaystyle{ 1-r | W(1)}\)
\(\displaystyle{ r-1 | W(1)}\)
Teraz drugą podzielność dowodzimy tak samo:
\(\displaystyle{ r-(-1) | W(r) - W(-1)}\)
\(\displaystyle{ r+1 | -W(-1)}\)
\(\displaystyle{ r+1 | W(-1)}\)
Pozdrawiam.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wykaż że jeżeli r jest pierwiastkiem całkowitym
Albo po prostu do tego co napisałem podstawić raz za \(\displaystyle{ x=1}\) i drugim razem \(\displaystyle{ x=-1}\)