Wykaż że jeśli współczynniki sa nieparzyste

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż że jeśli współczynniki sa nieparzyste

Post autor: myther »

Wykaż, że jeśli współczynniki a,b,c,d wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}+ax ^{3}+bx ^{2}+cx+d}\) są liczbami całkowitymi nieparzystymi to wielomian ten nie ma pierwiastków całkowitych.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wykaż że jeśli współczynniki sa nieparzyste

Post autor: »

Wskazówka: spróbuj pokazać, że w takim razie ten wielomian przyjmuje wyłącznie wartości nieparzyste (czyli nigdy zero).

Q.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż że jeśli współczynniki sa nieparzyste

Post autor: myther »

Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wykaż że jeśli współczynniki sa nieparzyste

Post autor: Vax »

Rozpatrz 2 przypadki, kiedy x jest parzyste, oraz kiedy nieparzyste.

Pozdrawiam.
myther
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 505
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż że jeśli współczynniki sa nieparzyste

Post autor: myther »

Po prostu wstawiać np. 1 i 2?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wykaż że jeśli współczynniki sa nieparzyste

Post autor: Vax »

Nie, kiedy \(\displaystyle{ x=2k}\) oraz \(\displaystyle{ x=2k+1}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ