liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
Liczba róznych pierwiastków równania \(\displaystyle{ (x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})(x ^{2}-2)=0}\) jest równa:
Prosze o sprawdzenie tego obliczenia:
\(\displaystyle{ (x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})(x ^{2}-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} + \sqrt{2}x - \sqrt{2}x - \sqrt{4})(x ^{2} - 2)=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2} - 2x ^{2} + \sqrt{2} x ^{3} - 2 \sqrt{2}x - \sqrt{2}x ^{3} +2 \sqrt{2}x - \sqrt{4}x ^{2} +2 \sqrt{4} =0}\)
czyli po skróceniu:
\(\displaystyle{ - \sqrt{4}x ^{2} + 2 \sqrt{4} = 0}\)
...i niewiem co dalej robic niestety pomoże ktos?
Prosze o sprawdzenie tego obliczenia:
\(\displaystyle{ (x- \sqrt{2})(x+ \sqrt{2})(x ^{2}-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} + \sqrt{2}x - \sqrt{2}x - \sqrt{4})(x ^{2} - 2)=0}\)
\(\displaystyle{ 2x ^{2} - 2x ^{2} + \sqrt{2} x ^{3} - 2 \sqrt{2}x - \sqrt{2}x ^{3} +2 \sqrt{2}x - \sqrt{4}x ^{2} +2 \sqrt{4} =0}\)
czyli po skróceniu:
\(\displaystyle{ - \sqrt{4}x ^{2} + 2 \sqrt{4} = 0}\)
...i niewiem co dalej robic niestety pomoże ktos?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 13:01 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa ortografii
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa ortografii
liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
Nie, Mazowsze,pomorze ktos?
Na cholerę to mnożysz?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
moja DAMO, dwa pierwsze nawiasy zostawiamy w spokoju; robimy dla 3 nawiasu wzor \(\displaystyle{ a^2-b^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
Sushi czyli:
\(\displaystyle{ (x^{2} -2)=(x-2)(x+2)}\) tak ? i cio dalej w takim razie?
\(\displaystyle{ (x^{2} -2)=(x-2)(x+2)}\) tak ? i cio dalej w takim razie?
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
No Sushi wzór jest taki:
\(\displaystyle{ a ^{2} - b ^{2} =(a-b)(a+b)}\)
Wiem ze w moim przykładzie niema tego kwadratu przy 2 tak wiec jak go zapisac?
\(\displaystyle{ (x ^{2} - 2)=(x-2)}\) i ????? Prosze o pomoc
\(\displaystyle{ a ^{2} - b ^{2} =(a-b)(a+b)}\)
Wiem ze w moim przykładzie niema tego kwadratu przy 2 tak wiec jak go zapisac?
\(\displaystyle{ (x ^{2} - 2)=(x-2)}\) i ????? Prosze o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
Oki to wiec jest ten trzeci nawias
\(\displaystyle{ (x ^{2} -2) = (x-2)( \sqrt{2} ) ^{2}}\)
i teraz niewiem co dalej z tym zadaniem ? Sushi ??:)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -2) = (x-2)( \sqrt{2} ) ^{2}}\)
i teraz niewiem co dalej z tym zadaniem ? Sushi ??:)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
Sushi:
\(\displaystyle{ (x ^{2}-2) = (x-4)(x+4)}\)
\(\displaystyle{ a=x ^{2} b=4}\)
Si ??
\(\displaystyle{ (x ^{2}-2) = (x-4)(x+4)}\)
\(\displaystyle{ a=x ^{2} b=4}\)
Si ??
liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
dalej źle. \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) źle wyznaczone. Sushi?
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 2 mar 2010, o 09:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Swinoujscie
- Podziękował: 18 razy
liczba róznych pierwiastków równania ... jest równa.
Hallo pomoże ktos?? A to co ja rozwiazałam tam na górze to jest źle??? Hmmm wie ktos jak rozwiazac te zadanie??