Wyznacz wartość parametru a tak, by liczba r była pierwiastkiem wielomianu W(x), jeśli:
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-x^3+ax-2}\)
\(\displaystyle{ r=1}\)
Proszę o wytłumaczenie jak mam to zrobić, ale tak łopatologicznie...
Wyznaczanie parametru a
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 01:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów
- Pomógł: 4 razy
Wyznaczanie parametru a
Czyli krótko mówiąc wstawiasz 1 w miejsce x, liczysz i przyrównujesz do zera i wyliczasz a. Łatwizna:). Ja policzyłem w pamięci i wyszło mi, że a = 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xaswq
- Podziękował: 60 razy
Wyznaczanie parametru a
A takie zadanie?
Dla jakich wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2x^4-3x^3+ax^2+a^2x+2}\) przez dwumian (x-1) jest większa od 3?
Dla jakich wartości parametru a reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2x^4-3x^3+ax^2+a^2x+2}\) przez dwumian (x-1) jest większa od 3?
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 5 lut 2011, o 09:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xaswq
- Podziękował: 60 razy
Wyznaczanie parametru a
no tak zrobiłem, ale przy założeniu, że \(\displaystyle{ a \neq 0}\)
wyszło mi tak \(\displaystyle{ a^2+a+1>3}\) no i co dalej? Delta wychodzi ujemna i nie wiem co dalej mam zrobić.
wyszło mi tak \(\displaystyle{ a^2+a+1>3}\) no i co dalej? Delta wychodzi ujemna i nie wiem co dalej mam zrobić.
- Zimnx
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 9 kwie 2009, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 24 razy
Wyznaczanie parametru a
Jaka ujemna? Trojke przenosisz na druga strone i masz \(\displaystyle{ a^2+a-2>0}\)
zbior rozwiazan nierownosci bedzie rozwiazaniem zadania.
zbior rozwiazan nierownosci bedzie rozwiazaniem zadania.