\(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-3;
Q(x)=2x -5;
S(x) -3x^{2} +3x-3;
W(x)=S(x)+P(x)*Q(x)}\)
Zapisz wielomian W(x) za pomocą iloczyny trzech wielomianów pierwszego stopnia.
Obliczyłem \(\displaystyle{ W(x)=2x^{3}-8x{2}-3x-18}\)
I szukając za pomocą twierdzenia o wymiernych pierwiastkach nie nalazłem go dla 1,-1,2-2,3,-3,4,-4.
Sprawdzałem 2 razy. MOże ktoś to przliczyć ? Proszę
Wielomiany kielbasa
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Wielomiany kielbasa
\(\displaystyle{ W(x)=S(x) + P(x)\cdot Q(x)=\newline
=-3x^2+3x-3 + (x^2-3)(2x-5)=\newline
=-3x^2+3x-3+2x^3-6x-5x^2+15=\newline
=2x^3 -8x^2-3x+12=\newline
2x^2(x-4)-3(x-4)=\newline
(x-4)(2x^2-3)=\newline
(x-4)(\sqrt2x-\sqrt3)(\sqrt2x+\sqrt3)}\)
=-3x^2+3x-3 + (x^2-3)(2x-5)=\newline
=-3x^2+3x-3+2x^3-6x-5x^2+15=\newline
=2x^3 -8x^2-3x+12=\newline
2x^2(x-4)-3(x-4)=\newline
(x-4)(2x^2-3)=\newline
(x-4)(\sqrt2x-\sqrt3)(\sqrt2x+\sqrt3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy