Rozwiąz równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
hlejen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 paź 2010, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki

Rozwiąz równanie

Post autor: hlejen »

Rozwiaż równanie:

\(\displaystyle{ (x^{2}-5x+7)^{2} - (x-2)(x-3) =1}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: sushi »

wzory skroconego mnozenia i do boju

\(\displaystyle{ (a+b+c)^2= a^2+b^2+c^2 +2ab+2bc+2ac}\)

lub \(\displaystyle{ (a+b+c) \cdot (a+b+c)}\) i na piechote kazdy z kazdym
hlejen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 19 paź 2010, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki

Rozwiąz równanie

Post autor: hlejen »

EUREKA!!!

wymnozylem nawiasy\(\displaystyle{ (x-2)(x-3)}\) przenioslem \(\displaystyle{ 1}\) i fajnie zaczelo wychodzic, a juz 1h nad tym przykladme siedze
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Rozwiąz równanie

Post autor: florek177 »

przenieś nawiasy ( iloczyn ) na drugą stronę, wymnóż i otrzymasz:

\(\displaystyle{ a^{2} = a}\)
ODPOWIEDZ