wielomian z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 56 razy
wielomian z parametrem
Dla jakich wartosci parametru m wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{3}-mx +m-1}\) ma trzy pierwiastki rzeczywiste?
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 56 razy
wielomian z parametrem
Czyli trzeba teraz zastosować schemat Hornera, a potem dać warunek, że delta dwumianu, który otrzymamy ma być większa od 0?
Tylko właśnie nie wychodzi mi coś z tym Hornerem. Otrzymuje dwumian, ale kiedy pomnożę przez 1, nie otrzymuję pierwotnego.
EDIT: 18:50
Wychodzi, błąd zrobiłem w dodawaniu
i oczywiście warunek, że wartość otrzymanego dwumianu dla x=1 jest różna od zera
Tylko właśnie nie wychodzi mi coś z tym Hornerem. Otrzymuje dwumian, ale kiedy pomnożę przez 1, nie otrzymuję pierwotnego.
EDIT: 18:50
Wychodzi, błąd zrobiłem w dodawaniu
i oczywiście warunek, że wartość otrzymanego dwumianu dla x=1 jest różna od zera