Prosze o pomoc w rozwiązaniu.
a) \(\displaystyle{ \frac{x+2}{x-1} - \frac{4}{x ^{2}-2x+1 } - \frac{x+1}{x}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{2x}{x ^{2}-4x+4 } - \frac{x}{x ^{2}-2x }- \frac{1}{x+1}}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{5x}{x ^{2}-6x+9 }- \frac{4}{x-3} + \frac{1}{x ^{2}+3x }}\)
odejmowanie wielomianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 216
- Rejestracja: 23 maja 2010, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 22 razy
odejmowanie wielomianów.
a) Zauważ, że
\(\displaystyle{ x ^{2} - 2x +1= (x-1) ^{2}}\)
b)
Zauważ
\(\displaystyle{ x ^{2}-4x + 4= (x-2) ^{2}}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ x ^{2}- 2x= x(x-2)}\)
c)
\(\displaystyle{ x ^{2}-6x +9= ( x-3) ^{2}}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ x ^{2} + 3x = x(x+3)}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} - 2x +1= (x-1) ^{2}}\)
b)
Zauważ
\(\displaystyle{ x ^{2}-4x + 4= (x-2) ^{2}}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ x ^{2}- 2x= x(x-2)}\)
c)
\(\displaystyle{ x ^{2}-6x +9= ( x-3) ^{2}}\) \(\displaystyle{ \wedge}\) \(\displaystyle{ x ^{2} + 3x = x(x+3)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
odejmowanie wielomianów.
tak tak ja to zauważam , tylko nie wiem jaki bedzie wspolny mianownik i jak to pozniej sie ma w liczniku