\(\displaystyle{ 243 x^{3} -1 = 0}\)
Próbowałem to sam zrobić ale nie wiem jak podstawić to do wzoru skróconego mnożenia. Bo pierwiastek 3 stopnia z 243 nie jest liczbą wymierną.
Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ 243x^3-1=0 \\
x^3= \frac{1}{243}\\
x= \frac{1}{ \sqrt[3]{27 \cdot 9} } = \frac{1}{3 \sqrt[3]{9} }}\)
Raczej nic innego z tym nie zrobisz.
x^3= \frac{1}{243}\\
x= \frac{1}{ \sqrt[3]{27 \cdot 9} } = \frac{1}{3 \sqrt[3]{9} }}\)
Raczej nic innego z tym nie zrobisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 355
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska ;)
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 13 razy
Równanie wielomianowe
Też tak robiłem właśnie ale w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{1}{7}}\). Nikt nie ma żadnego pomysłu?
Edit: Ale to wychodzi przecież równanie sprzeczne :O
Edit: Ale to wychodzi przecież równanie sprzeczne :O