Funkcja wielowymiarowa + asymptoty
Funkcja wielowymiarowa + asymptoty
Witam mam taki problem z zadaniem i chcialbym aby ktos mi je dobrze wytlumaczyl tzn skad co sie ma wzaic itd.
mam taka funkcje:
\(\displaystyle{ y=5 - 2x + x ^{2} - x ^{3}}\)
No i wiem ze z tego dziedzina to \(\displaystyle{ (- \infty, + \infty )}\)
jednkaze zeby obliczyc asymptote pozioma potrzebuje x'ow i nie wiem jak do tego dojsc np. w przykładzie
\(\displaystyle{ \ln(x ^{2} +2x-8)}\) bez problemu doszedlem gdyz od tego co w nawiasie wystarczylo obliczyc delte.
Prosze o szybka pomoc potrzebuje umiec takie cos rozwiazywac do jutra!
mam taka funkcje:
\(\displaystyle{ y=5 - 2x + x ^{2} - x ^{3}}\)
No i wiem ze z tego dziedzina to \(\displaystyle{ (- \infty, + \infty )}\)
jednkaze zeby obliczyc asymptote pozioma potrzebuje x'ow i nie wiem jak do tego dojsc np. w przykładzie
\(\displaystyle{ \ln(x ^{2} +2x-8)}\) bez problemu doszedlem gdyz od tego co w nawiasie wystarczylo obliczyc delte.
Prosze o szybka pomoc potrzebuje umiec takie cos rozwiazywac do jutra!
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, o 13:22 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Funkcja wielowymiarowa + asymptoty
jeżeli istnieje skończona granica \(\displaystyle{ \lim_{x \to \pm \infty } f(x)=a}\) to wtedy asymptota pozioma ma wzór \(\displaystyle{ y=a}\).
Ta funkcja raczej nie ma asymptoty poziomej.
Ta funkcja raczej nie ma asymptoty poziomej.
Funkcja wielowymiarowa + asymptoty
chodzi mi raczej o asymptote pionowa a do niej potrzebuje z tego co wiem X
czyli
\(\displaystyle{ \lim_{x\to a} f(x)}\)
gdzie a to liczba ktora musze z nalesc z tego wielomianu aby obliczyc czy sa pionowe
czyli
\(\displaystyle{ \lim_{x\to a} f(x)}\)
gdzie a to liczba ktora musze z nalesc z tego wielomianu aby obliczyc czy sa pionowe
- Hausa
- Użytkownik
- Posty: 448
- Rejestracja: 25 sty 2010, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szastarka
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 50 razy
Funkcja wielowymiarowa + asymptoty
Asymptoty pionowe istnieją w punktach nie należących do dziedziny funkcji. Ale jeżeli \(\displaystyle{ D= \mathbb{R}}\) to funkcja nie może mieć asymptoty pionowej.
To "a" jest wtedy gdy dziedziną funkcji jest \(\displaystyle{ D= \mathbb{R}-\left\{ a\right\}}\)
To "a" jest wtedy gdy dziedziną funkcji jest \(\displaystyle{ D= \mathbb{R}-\left\{ a\right\}}\)
Funkcja wielowymiarowa + asymptoty
no dzieki juz rozumiem czyli prawdopodbnie sa tylko skosne . Dzieki wielkie bo glowkowalem sie nad tym i glowkowalem
Funkcja wielowymiarowa + asymptoty
Hmm. Bo mialem takie pytanie na egzaminie.
Wyznacz asymptoty i ekstrema lokalne.
i ten przyklad co wyzej wiec rozumiem ze poprostu mam podac ze brak asymptot poniewaz funkcja wielowymiarowa? Czy moge ja jakos poprostu rozbic aby nie byla taka ?
Wyznacz asymptoty i ekstrema lokalne.
i ten przyklad co wyzej wiec rozumiem ze poprostu mam podac ze brak asymptot poniewaz funkcja wielowymiarowa? Czy moge ja jakos poprostu rozbic aby nie byla taka ?
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 20 sty 2008, o 01:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów
- Pomógł: 4 razy
Funkcja wielowymiarowa + asymptoty
Nie wielowymiarowa tylko wielomianowa. Możesz ją rozłożyć na czynniki (na pewno na jakiś trójmian kwadratowy i dwumian) ale to niczego nie zmieni, bo i tak to będzie funkcja wielomianowa tylko inaczej zapisana. Napisz po prostu, że jest to funkcja wielomianowa i dlatego nie ma asymptot. Asymptoty są w hiperbolach. Może tam powinny być potęgi -2 i -3 zamiast 2 i 3?