równanie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

równanie z parametrem

Post autor: darek20 »

Równanie \(\displaystyle{ x^3+nx^2+(n-6)x-2=0}\) dla liczby naturalnej n ma jeden pierwiastek dodatni. Oblicz pierwiastki równania.
mathiu11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 5 sty 2010, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 50 razy

równanie z parametrem

Post autor: mathiu11 »

\(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ n=1}\)
ODPOWIEDZ