Znajdź współczynniki b i c

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
elsmd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 109
Rejestracja: 25 mar 2010, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Znajdź współczynniki b i c

Post autor: elsmd »

1. Wielomian \(\displaystyle{ W (x) = x^3 + bx^2 + cx - 4}\) jest podzielny przez trójmian kwadratowy\(\displaystyle{ x^2 - x - 2}\). Wyznacz współczynniki b i c wielomianu W (x).

Wyliczyłem pierwiastki równania \(\displaystyle{ x^2 - x - 2}\).
\(\displaystyle{ x _{1} = 2}\) \(\displaystyle{ x _{2} = -1}\)

Ułożyłem równania:
\(\displaystyle{ W_{2} = 0}\)
\(\displaystyle{ W _{-1} =0}\)

Wyszło mi \(\displaystyle{ b = 1}\) i \(\displaystyle{ c=1}\)

2. Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ |x|+ |x - 4| \le 6 - x}\).
Rozwiązuję w przedziałach \(\displaystyle{ [- \infty; 0], [0; 4], [4, \infty]}\)
Wychodzi: \(\displaystyle{ x \ge -2}\), \(\displaystyle{ x \le 2}\), \(\displaystyle{ x \le \frac{10}{3}}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ x \in <-2,2>}\)

Dobrze zrobiłem?
mazurxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 412
Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 43 razy

Znajdź współczynniki b i c

Post autor: mazurxD »

w pierwszym mam: \(\displaystyle{ b=1 \ c=-4}\)
w drugim tak samo jak Ty
ODPOWIEDZ