obliczyc wartosc wielomianu w punkcie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

obliczyc wartosc wielomianu w punkcie

Post autor: Chromosom »

wielomian ma postac \(\displaystyle{ W(x)=x^5+a_4x^4+a_3x^3+a_2x^2+a_1x}\) gdzie \(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,a_4}\) sa liczbami rzeczywistymi, wiadomo ze \(\displaystyle{ W(2)=2,\ W(4)=4,\ W(6)=6,\ W(8)=8}\), obliczyc wartosc \(\displaystyle{ W(10)}\) bez wyznaczania \(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,a_4}\), nie umiem ,ktos ma pomysl?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

obliczyc wartosc wielomianu w punkcie

Post autor: rodzyn7773 »

Tu chyba jest to zadanko
165198.htm
ODPOWIEDZ