Dla jakich k,m liczba -2 est dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^4-2x^2+mx-k}\)
Prosze o podpowiedź
podzieliłem W(x) przez \(\displaystyle{ (x-2)^2}\) lecz wyszła mi reszta z x-em w pierwszej potędze, więc chyba nie tędy droga.
Kiedys robiłem podobne zadania, lecz nie pamiętam juz ich. Pamiętma jedynie ze na koncu otrzymywałem układ 2 równań, tylko dawał mi k i m
Wielomian z parametrami
- Ziom Ziomisław
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: I LO Inowrocław
- Pomógł: 20 razy
Wielomian z parametrami
W(x) zapisz jako iloczyn (x-2)^2 i I(x) który ofcorse jest 2 stopnia. Powinno pomóc
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 19 wrz 2006, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WWA
- Podziękował: 26 razy
Wielomian z parametrami
moze jakis tępy jestem ale nie moge tego dalej rozwiązać, mam cos takiego:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^2(x^2-4x+10) +x(m-24) +k - 40}\)
co dalej, chyba sie nie pomyliłem po drodze
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^2(x^2-4x+10) +x(m-24) +k - 40}\)
co dalej, chyba sie nie pomyliłem po drodze
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Wielomian z parametrami
\(\displaystyle{ W(x):(x-2)=S(x)+R_1(x)}\)
S(x) - jakis wielomian po podzieleniu
\(\displaystyle{ R_1(x)}\) - reszta z dzielenia ktora jest rowna 0, ale tu wyjdzie ci cos z jednym z parametrow
\(\displaystyle{ S(x):(x-2)=P(x) +R_2(x)}\)
P(x) - jakis wielomian po podzieleniu
\(\displaystyle{ R_2(x)}\) - reszta z dzielenia ktora jest rowna 0, ale tu wyjdzie ci cos z jednym z parametrow
i rozwiazujesz uklad rownan
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}R_1(x)=0\\R_2(x)=0\end{array}}\)
S(x) - jakis wielomian po podzieleniu
\(\displaystyle{ R_1(x)}\) - reszta z dzielenia ktora jest rowna 0, ale tu wyjdzie ci cos z jednym z parametrow
\(\displaystyle{ S(x):(x-2)=P(x) +R_2(x)}\)
P(x) - jakis wielomian po podzieleniu
\(\displaystyle{ R_2(x)}\) - reszta z dzielenia ktora jest rowna 0, ale tu wyjdzie ci cos z jednym z parametrow
i rozwiazujesz uklad rownan
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}R_1(x)=0\\R_2(x)=0\end{array}}\)