Jak to obliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
Jak to obliczyć?
\(\displaystyle{ 27 x^{4}- x = 0
x(27x ^{3} - 1) = 0
x = 0 Pierwszy wynik
(3x) ^{3} - 1 ^{3} = (3x-1)((3x) ^{2} +3x+1 ^{2} ) = 0
3x - 1 = 0
3x = 1 / -3
x= \frac{1}{3} Drugi wynik
(9x ^{2}+3x+1) = 0
Delta = 3 ^{2} - 4 *1*1
Delta = 9-4
Delta = 5
i co tu mam zrobić? z 5 nie ma pierwisatka}\)
x(27x ^{3} - 1) = 0
x = 0 Pierwszy wynik
(3x) ^{3} - 1 ^{3} = (3x-1)((3x) ^{2} +3x+1 ^{2} ) = 0
3x - 1 = 0
3x = 1 / -3
x= \frac{1}{3} Drugi wynik
(9x ^{2}+3x+1) = 0
Delta = 3 ^{2} - 4 *1*1
Delta = 9-4
Delta = 5
i co tu mam zrobić? z 5 nie ma pierwisatka}\)
- aga.gmail
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Jak to obliczyć?
masz błąd w liczeniu delty
9-(4*1*9)
delta mniejsza od zera, wiecej pierwiastków nie ma.
po za tym jeżeli delta wychodzi 5, to przecież nie znaczy ze nie ma pierwiastka z niej. pierwiastek jest, tylko niewymierny
9-(4*1*9)
delta mniejsza od zera, wiecej pierwiastków nie ma.
po za tym jeżeli delta wychodzi 5, to przecież nie znaczy ze nie ma pierwiastka z niej. pierwiastek jest, tylko niewymierny
Jak to obliczyć?
witam
mam problem z rozwiązaniem poniższych wyrażeń, jeśli ktoś byłby tak dobry i napisał pełne rozwiązanie- wraz z założeniami dla x, bedę bardzo wdzięczna
\(\displaystyle{ \frac {27 x^{4} -x}{9x^{3} - 6x^{2}+x} - \frac{3x-1}{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-2}{3x^{2}+7x-6} : \frac{3x-2}{x^{2}+x-6}}\)
pozdrawiam
mam problem z rozwiązaniem poniższych wyrażeń, jeśli ktoś byłby tak dobry i napisał pełne rozwiązanie- wraz z założeniami dla x, bedę bardzo wdzięczna
\(\displaystyle{ \frac {27 x^{4} -x}{9x^{3} - 6x^{2}+x} - \frac{3x-1}{1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-2}{3x^{2}+7x-6} : \frac{3x-2}{x^{2}+x-6}}\)
pozdrawiam
- aga.gmail
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Jak to obliczyć?
Mam pierwsze, zajme sie drugim ale nie obiecuje
\(\displaystyle{ \frac{x(27x^3-1)}{x(3x-1)^2} - \frac{3x-1}{1}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{(3x-1)(9x^2+3x+1)}{(3x-1)^2} \frac{3x-1}{1}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{9x^2+3x+1-9x^2+6x-1}{3x-1}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{9x}{3x-1}}\)-- 16 lut 2011, o 22:36 --zał: \(\displaystyle{ x \neq \frac{1}{3} \wedge x \neq 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x(27x^3-1)}{x(3x-1)^2} - \frac{3x-1}{1}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{(3x-1)(9x^2+3x+1)}{(3x-1)^2} \frac{3x-1}{1}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{9x^2+3x+1-9x^2+6x-1}{3x-1}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{9x}{3x-1}}\)-- 16 lut 2011, o 22:36 --zał: \(\displaystyle{ x \neq \frac{1}{3} \wedge x \neq 0}\)
- aga.gmail
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 13 cze 2010, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Jak to obliczyć?
\(\displaystyle{ \frac{(x-2) \cdot (x^2+x-6)}{(3x^2+7x-6) \cdot (3x-2)}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-2)(x-2)(x+3)}{(x+3)(3x-2)(3x-2)}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-2)^2}{(3x-2)^2}}\)
zał: \(\displaystyle{ x \neq -\frac{2}{3} \wedge x \neq -3 \wedge x \neq 2}\)
coś mi nie pasuje i nie zdziwie sie jak jest źle
\(\displaystyle{ \frac{(x-2)(x-2)(x+3)}{(x+3)(3x-2)(3x-2)}=}\)
\(\displaystyle{ \frac{(x-2)^2}{(3x-2)^2}}\)
zał: \(\displaystyle{ x \neq -\frac{2}{3} \wedge x \neq -3 \wedge x \neq 2}\)
coś mi nie pasuje i nie zdziwie sie jak jest źle
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 23:10 przez aga.gmail, łącznie zmieniany 1 raz.