Prosze o sprawdzenie kilku wyrażeń.
a) \(\displaystyle{ \frac{x-3}{x-2} = \frac{x ^{3}-8 }{} = \frac{}{(x-2)(x ^{2}+2x+4) }= \frac{(x-3)(x ^{2}+2x+4) }{}= \frac{x ^{3}-x ^{2}-2x-12 }{(x-2)(x ^{2}+2x+4) }}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{x ^{2}-3x }{x+1} = \frac{x ^{3}-9x }{}= \frac{x(x ^{2}-9) }{}= \frac{x(x+3)(x-3)}{(x+1)(x+3)}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{2x+3}{x-5} = \frac{4x ^{2}+12x+9 }{} = \frac{(2x+3) ^{2} }{(x-5)(2x+3)}}\)
Rozszerzanie wyrażeń wymierncyh.
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
Rozszerzanie wyrażeń wymierncyh.
a jak będzie z tym przykładem, dobrze jest ?
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{x ^{2}-x }= \frac{}{x ^{3}-x } = \frac{x(x+2)}{x(x ^{2}-x) }}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{x ^{2}-x }= \frac{}{x ^{3}-x } = \frac{x(x+2)}{x(x ^{2}-x) }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy