Wielomian-rozwiąż równanie-wskazóweczka?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
naznaczony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Арзамас-16
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 15 razy

Wielomian-rozwiąż równanie-wskazóweczka?

Post autor: naznaczony »

Witam, niedługo praca klasowa więc zabrałem się za powtórzenie i zawiesiłem się na jednym podpunkcie, a mianowicie:
\(\displaystyle{ (8x^{4}-x)^{2}=0}\)
no ale żadnym sposobem mi nie wychodzi.

Próbowałem wzorem skróconego mnożenia, ale chyba gdzieś błąd zrobiłem.
\(\displaystyle{ (8x^{4}-x)^{2}=64x^{16}-16x^{4}-x+x^{2}=64^{16}-16^{4}+x^{2}-x=16x^{4}(4x^{4}-1)+(x^{2}-x)}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wielomian-rozwiąż równanie-wskazóweczka?

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ (8x^4-x)^2 = 0 \Leftrightarrow 8x^4-x=0 \Leftrightarrow x(8x^3-1)=0 \Leftrightarrow x(2x-1)(4x^2+2x+1) = 0 \Rightarrow x \in \lbrace 0 ; \frac{1}{2} \rbrace}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ