\(\displaystyle{ w(x)= -\frac{1}{2}(x-1)(x+3)(x+5) \ge (x+3)(x+5)(5+3x)}\)
robiłem to kilka razy wszystkie przykłady mi wyszły oprócz tego przenosiłem na druga stronę wyłączałem przed nawias mnożyłem razy -2 i nic bardzo prosze o pomoc
Nierównośc wielomianowa nie wychodzi w żaden sposób
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
Nierównośc wielomianowa nie wychodzi w żaden sposób
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, o 22:19 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
Nierównośc wielomianowa nie wychodzi w żaden sposób
Po pierwsze popraw zapis...bo nie odczytam się z tego za nic...
Chodziło o coś takiego?
\(\displaystyle{ w(x)= -\frac{1}{2(x-1)(x+3)(x+5)} \ge (x+3)(x+5)(5+3x)}\)
Chodziło o coś takiego?
\(\displaystyle{ w(x)= -\frac{1}{2(x-1)(x+3)(x+5)} \ge (x+3)(x+5)(5+3x)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
Nierównośc wielomianowa nie wychodzi w żaden sposób
Czyli w ten sposób
\(\displaystyle{ w(x)= -\frac{1}{2}(x-1)(x+3)(x+5) \ge (x+3)(x+5)(5+3x)}\)
Jesteś pewien, że tak jest w książce lub tak było na tablicy? ^^ rozwiązania wychodzą mi takie:
\(\displaystyle{ -3 \le x \le \frac{9}{7}}\)
\(\displaystyle{ x \le 5}\)
\(\displaystyle{ w(x)= -\frac{1}{2}(x-1)(x+3)(x+5) \ge (x+3)(x+5)(5+3x)}\)
Jesteś pewien, że tak jest w książce lub tak było na tablicy? ^^ rozwiązania wychodzą mi takie:
\(\displaystyle{ -3 \le x \le \frac{9}{7}}\)
\(\displaystyle{ x \le 5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
Nierównośc wielomianowa nie wychodzi w żaden sposób
dokładnie tak były trzy podpunkty w tym zadaniu i tylko ten mi nie wychodzi opdwiedzi sa (-~, -5>suma<-3,-9/7>
super a powiesz mi jak to zrobiłeś? tylko tam powinno wyjść z minusami
super a powiesz mi jak to zrobiłeś? tylko tam powinno wyjść z minusami
- Kamil Wyrobek
- Użytkownik
- Posty: 644
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 60 razy
Nierównośc wielomianowa nie wychodzi w żaden sposób
\(\displaystyle{ -3 \le x \le -\frac{9}{7}}\)
\(\displaystyle{ x \le -5}\)
Tak masz rację ^^ xD jak mi to wyszło? xDD
Ano przerzuciłem jedną część z prawej na lewą stronę...
sprowadziłem do wspólnego mianownika... i wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ (x+3)(x+5)(7x+9) \le 0}\)
Narysowałem wykresik gdzie funkcja jest dodatnia a gdzie ujemna i już całe zadanie rozwiązane
\(\displaystyle{ x \le -5}\)
Tak masz rację ^^ xD jak mi to wyszło? xDD
Ano przerzuciłem jedną część z prawej na lewą stronę...
sprowadziłem do wspólnego mianownika... i wyszło mi coś takiego:
\(\displaystyle{ (x+3)(x+5)(7x+9) \le 0}\)
Narysowałem wykresik gdzie funkcja jest dodatnia a gdzie ujemna i już całe zadanie rozwiązane
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna