rozłożenie wielomianu na czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
rozłożenie wielomianu na czynniki liniowe
mam wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^{3}-3x^{2}-2x+6}\) i musze go rozłożyć na czynniki liniowe ....
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
rozłożenie wielomianu na czynniki liniowe
\(\displaystyle{ P(x) = x^2(x-3) - 2(x-3)}\)
\(\displaystyle{ P(x) = (x^2-2)(x-3)}\)
\(\displaystyle{ P(x) = (x- \sqrt{2})(x + \sqrt{2})(x-3)}\)
\(\displaystyle{ P(x) = (x^2-2)(x-3)}\)
\(\displaystyle{ P(x) = (x- \sqrt{2})(x + \sqrt{2})(x-3)}\)