Nierównowsc wielomianowa

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

Nierównowsc wielomianowa

Post autor: primabalerina01 »

Prosze o sprawdzenie zadań.

1.Wyznacz dziedzine funkcji.

a) y= \(\displaystyle{ \frac{ 3x}{ \sqrt{(x-2) ^{2}(x+3) } } + \frac{1}{ x ^{3} -x ^{2} +x-1 }}\)

\(\displaystyle{ (x-2) ^{2}+(x+3)>0}\)
x=2(pierwiastek 2-krotny), x=-3
\(\displaystyle{ x nalezy (-3,2) \cup )(2, \infty )}\)

\(\displaystyle{ x ^{3} -x ^{2} +x-1>0}\)
x=1
x nalezy R-{1}

czyli dziedziną będzie \(\displaystyle{ (-3,2) \cup (2, \infty )}\)-{1}




b)y= \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{(x+3)(x ^{2}-9) } }{ x ^{4}-16 }}\)

\(\displaystyle{ (x+3)(x ^{2}-9) \ge 0}\)
x=-3, x=3 \(\displaystyle{ \wedge}\) R-{2,-2}

D= x nalezy<3, \(\displaystyle{ \infty )}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Nierównowsc wielomianowa

Post autor: Kacperdev »

W podpunkcie a) mozesz sobie darować to
\(\displaystyle{ -\{1\}}\) bo przedział który wcześniej wyliczałeś nie zawiera liczby 1
ODPOWIEDZ