Rozloz wielomian na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jolka5-15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2011, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sanok

Rozloz wielomian na czynniki

Post autor: jolka5-15 »

1. \(\displaystyle{ x^5-125x^2}\)
2. \(\displaystyle{ -5x^5+30x^4-45x^3}\)
3. \(\displaystyle{ 2x^5+8x^4-10x^3}\)
4. \(\displaystyle{ 1-27x^3}\)
5. \(\displaystyle{ 1+ \frac{x^3}{8}}\)
Ostatnio zmieniony 1 lut 2011, o 17:25 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Piotrekkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 31 sty 2011, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 21 razy

Rozloz wielomian na czynniki

Post autor: Piotrekkk »

1. \(\displaystyle{ (-5 + x) x^2 (25 + 5 x + x^2)}\)
2. \(\displaystyle{ -5 (-3 + x)^2 x^3}\)
3. \(\displaystyle{ 2 (x-1) x^3 (x+5)}\)
4. \(\displaystyle{ -(3 x-1) (9 x^2+3 x+1)}\)
5. \(\displaystyle{ \frac{1}{8} (x+2) (x^2-2 x+4)}\)
jolka5-15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 1 lut 2011, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sanok

Rozloz wielomian na czynniki

Post autor: jolka5-15 »

dzieki za wyniki.... ale czy moglbyc to ,, jasniej" napisac.... bo nie kojarze jak to zrobiles... Z góry dzięki
Piotrekkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 31 sty 2011, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 21 razy

Rozloz wielomian na czynniki

Post autor: Piotrekkk »

Wszystkie? Zrobię jeden, a resztę sama spróbuj, albo pomogę co i jak.
Pierwszy przykład: \(\displaystyle{ x^5-125x^2=(*)}\)
1. wyłączamy x w największej potędze przed nawias, mamy zatem:
\(\displaystyle{ (*)=x^2(x^3-125) = x^2(x^3-5^3)}\)
2. korzystamy w drugim nawiasie ze wzoru na różnicę sześcianów
\(\displaystyle{ (*)=x^2(x-5)(x^2+5x+25)}\)
ODPOWIEDZ