Wyznacz wielomian rzeczywisty możliwie najniższego stopnia taki, że \(\displaystyle{ z_{1}}\) oraz liczba \(\displaystyle{ -1}\) są jego pierwiastkami. Jaki wielomian rzeczywisty nazywamy nierozkładalnym?
czy może to być wielomian:
\(\displaystyle{ W(x)=(x - z_{1})*(x+ z_{1})*(x-i)*(x+i)}\)
bo liczba zespolona \(\displaystyle{ z_{0}}\) jest pierwiastkiem wielomianu W wtedy i tylko wtedy, gdy liczba sprzężona \(\displaystyle{ z_{0}}\) również jest pierwiastkiem tego wielomianu
Wielomian rzeczywisty nierozkładalny jest to postać wielomianu, którego nie można rozłożyć w zbiorze liczb rzeczywistych, czyli nie ma on pierwiastków rzeczywistych.
dobrze?
Wyznacz odpowiedni wielomian.
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 17:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ttm
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 20 razy
Wyznacz odpowiedni wielomian.
Wszystko ok, tylko, że pierwiastkiem wielomianu miała być liczba \(\displaystyle{ -1}\), a nie \(\displaystyle{ i}\), więc może po prostu:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-z_{1})(x+z_{1})(x+1)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-z_{1})(x+z_{1})(x+1)}\)