Witam.
Mam problem z tym zadaniem. Nie wiem, z której strony je ugryźć.
Oto ono:
Oblicz resztę R z dzielenia wielomianu W przez \(\displaystyle{ x^{2}}\) - 9, jeżeli wiesz, że W(-3) = 0, W(3) = 3
---
Proszę o pomoc.
Reszta z dzielenia wielomianu
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
Dostajesz więc układ równań na współczynniki \(\displaystyle{ a,b}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} -3a+b=0 \\ 3a+b=3 \end{cases}}\)
Stąd bezpośrednio mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=\frac{1}{2}\\ b=\frac{3}{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -3a+b=0 \\ 3a+b=3 \end{cases}}\)
Stąd bezpośrednio mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=\frac{1}{2}\\ b=\frac{3}{2} \end{cases}}\)