Równanie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

Równanie z parametrem

Post autor: primabalerina01 »

Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x ^{3}-( a ^{2}-a+7)x-(3a ^{2}-3a-6)=0}\) jesli jednym z jego rozwiązań jest liczba -1
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie z parametrem

Post autor: cosinus90 »

Podstaw \(\displaystyle{ x=-1}\) i wyznacz wartości parametru.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

Równanie z parametrem

Post autor: primabalerina01 »

wyszło mi a=0 i a=-2 ale nie wiem czy dobrze ? i co dalej ?
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Równanie z parametrem

Post autor: cosinus90 »

Raczej źle - pilnuj dobrze znaków.
Jeśli wyznaczysz te wartości, to podstaw je kolejno do równania i rozwiąż je.
ODPOWIEDZ