przyrownac do zera i policzyc?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mariuszsoltys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 21 maja 2010, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 1 raz

przyrownac do zera i policzyc?

Post autor: Mariuszsoltys »

mam tu takie rownanie i nie wiem jak policzyc z tego delte bo chyba yak trzeba zrobic ;p
\(\displaystyle{ - 2x^{4}+ 6x^{2}+4}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

przyrownac do zera i policzyc?

Post autor: Lbubsazob »

Chcesz liczyć deltę z równania czwartego stopnia?
Podstaw najpierw \(\displaystyle{ t=x^2}\) i masz kwadratowe.
Mariuszsoltys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 21 maja 2010, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 1 raz

przyrownac do zera i policzyc?

Post autor: Mariuszsoltys »

no wiem robilem tak i wtedy mi wychodzi \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\) i liczyc po prostu dalej x1 i x2 i tyle?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

przyrownac do zera i policzyc?

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \Delta= \sqrt{68}= 2\sqrt{17}}\)
No nie ma wyjścia, trzeba policzyć \(\displaystyle{ t_1}\) i \(\displaystyle{ t_2}\)...
ODPOWIEDZ