Rysowanie osi do nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rysowanie osi do nierówności
Jak chcę wyznaczyć zbiór punktów to muszę narysować oś?
Przykładowo:
\(\displaystyle{ (x - 2)(x+4) ^{2} > 0}\)
\(\displaystyle{ x > 2 \vee x > -4}\)
Przykładowo:
\(\displaystyle{ (x - 2)(x+4) ^{2} > 0}\)
\(\displaystyle{ x > 2 \vee x > -4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Rysowanie osi do nierówności
Powtarzam - nie jest konieczne.kamil13151 pisze:Czy rysowanie osi do nierówności jest konieczne?
Tu masz nierówność wielomianową i dla Ciebie oś moze być pomocna.kamil13151 pisze:Jak chcę wyznaczyć zbiór punktów to muszę narysować oś?
Przykładowo:
\(\displaystyle{ (x - 2)(x+4) ^{2} > 0}\)
\(\displaystyle{ x > 2 \vee x > -4}\)
Druga linijka jest zła.
Masz wykorzystać :
a)\(\displaystyle{ x=2}\) oraz \(\displaystyle{ x=-4}\)
b) oś
c) szkic wielomianu.
Ps. Można też łatwiej - alwe na poczatek pomińmy wyjątki.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Rysowanie osi do nierówności
Jak można inaczej? Nie mam tego teraz w szkole, rozwiązuje zadania i chciałbym się nauczyć innych sposobów, powolutku przygotowuję się do matury, myślę o rozszerzonej, więc trzeba wszystko umieć
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Rysowanie osi do nierówności
Patrz \(\displaystyle{ (x+4)^2}\) jest dodatnie, za wyjątkiem przypadku gdy x = - 4 (ale ten x nie spełnia nierówności), możesz całą nierówność podzielić (przy założeniu \(\displaystyle{ x\neq-4)}\) przez \(\displaystyle{ (x+4)^2}\) i zdecydowanie będzie łatwiejsze.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy