\(\displaystyle{ a) W(x) = x^{3}-6x ^{2}+12x-8}\)
\(\displaystyle{ b) W(x) = 8x ^{3} - 36x ^{2} + 54x - 27}\)
\(\displaystyle{ c) W(x) = 125 + 75x+15x ^{2}+x ^{3}}\)
\(\displaystyle{ d) W(x) = 2x ^{3}+12x ^{2}+24x+16}\)
Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne..
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne..
To są same wzory skróconego mnożenia...
\(\displaystyle{ (x-2)^{3} \\
(2x-3)^{3} \\
(5+x)^{3} \\
2(x+2)^{3}}\)
\(\displaystyle{ (x-2)^{3} \\
(2x-3)^{3} \\
(5+x)^{3} \\
2(x+2)^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 14 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Earth>Europe>Poland>Lubelskie
- Podziękował: 7 razy
Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne..
A możecie mi zrobić pierwszy przykład żebym wiedział jak to robić?? (Po koleji)-- 30 sty 2011, o 16:49 --a jak mam znaleźć pierwiastki?>