rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jacek15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 paź 2006, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

rozwiąż równanie

Post autor: jacek15 »

Witam
czy potrafiłby ktoś rozwiązać następujące równanie

f(x)= x^{3} + 5x^{2} + 6

jeżeli ktoś potrafiłby rozwiązać następujące równanie to prosiłbym aby to uczynił.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 gru 2006, o 12:22 przez jacek15, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 48 razy

rozwiąż równanie

Post autor: aikon »

Zwykły wielomian, można go rozwiązać na kilka sposobów. Na przykład tak:
najpierw sprawdzasz jakie są dzielniki wyrazu wolnego, czyli szóstki. Są to:
1, -1, 2, -2, 3, -3, 6, -6.

Teraz po kolei sprawdzasz wartość wielomianu dla każdego dzielnika:
\(\displaystyle{ f(1) = 1 + 5 + 6 0 \\
f(-1) = -1 + 5 + 6 0 \\
f(2) = 8 + 20 + 6 0 \\
f(-2) = -8 + 20 + 6 0 \\
f(3) = 27 + 45 + 6 0 \\
f(-3) = -27 + 45 + 6 0 \\
f(6) 0 \\
f(-6) 0}\)


Wielomian jak widać nie ma pierwiastków całkowitych rzeczywistych.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Lorek »

Wymiernych też nie ma...
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 48 razy

rozwiąż równanie

Post autor: aikon »

Ale za to mój kalkulator stwierdził, że ma pierwiastki zespolone.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Lorek »

aikon pisze:Ale za to mój kalkulator stwierdził, że ma pierwiastki zespolone.
Też mi odkrycie... ale jeden rzeczywisty powinien być
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 48 razy

rozwiąż równanie

Post autor: aikon »

Kalkulator wypluł mi to:
X1 = -5,220181134
X2 = 0,1100905672 + 1,066426496i
X3 = 0,1100905672 - 1,066426496i

jacek15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 23 paź 2006, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

rozwiąż równanie

Post autor: jacek15 »

dziękuje za rozwiązanie...
ODPOWIEDZ