\(\displaystyle{ z ^{4}-4 \sqrt{3}iz ^{2} -16=0\\
t=z ^{2}\\
t ^{2}-4 \sqrt{3}it-16=0\\
\Delta=(4 \sqrt{3}i )^{2}+4*16=-48+64=16\\
\sqrt{\Delta}=4\\
t _{1} =2 \sqrt{3}i-2\\
t _{2}=2 \sqrt{3}i+2}\)
a dalej??
Sprawdzenie zadania- pierwiaski wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 9 sty 2010, o 23:38
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Sprawdzenie zadania- pierwiaski wielomianów
Z tym \(\displaystyle{ i}\) to masz na myśli jednostkę urojoną? Czy aby na pewno dobrze przepisałaś przykład? Może to parametr?
Co do kontynuacji zadania to wystarczy przyrównać te rozwiązania które otrzymałaś do \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i rozwiązać. Mogą wyjść nawet 4 rozwiązania
Co do kontynuacji zadania to wystarczy przyrównać te rozwiązania które otrzymałaś do \(\displaystyle{ x ^{2}}\) i rozwiązać. Mogą wyjść nawet 4 rozwiązania