Kompletnie nie wiem jak to wyliczyć, pomocy
\(\displaystyle{ 0= \frac{1}{2}x ^{2}+ \frac{1}{x}}\)
problem z równaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
problem z równaniem
\(\displaystyle{ \frac{x^2}{2}+\frac{1}{x}=\frac{x^3+2}{2x}\\x\neq0\\\frac{x^2+2}{2x}=0\ \Leftrightarrow \ x^3+2=0\\x^3=-2\\x=-\sqrt[3]{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
problem z równaniem
Dziękuję. Może się czepiam, ale czy nie powinno być
\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}+2 }{2x}=0 <=> x ^{3} +2 =0}\)
\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}+2 }{2x}=0 <=> x ^{3} +2 =0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
problem z równaniem
Przecież tak jest (widać, że to literówka).mientek pisze:Dziękuję. Może się czepiam, ale czy nie powinno być
\(\displaystyle{ \frac{x ^{3}+2 }{2x}=0 <=> x ^{3} +2 =0}\)