Wyznacz wartości parametru dla których reszta z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Wyznacz wartości parametru dla których reszta z dzielenia

Post autor: R33 »

Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-2x^{2}+3x+m}\) przez wielomian \(\displaystyle{ G(x)=x-m}\) wynosi 8.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz wartości parametru dla których reszta z dzielenia

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(m)=8}\)
ODPOWIEDZ