Rozwiaz rownanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
primabalerina01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
Płeć: Kobieta
Podziękował: 86 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: primabalerina01 »

Rozwiaz rownanie
\(\displaystyle{ 8|x-1|+(x+1)(x ^{2}+4)=0}\)



i pierwszym przedziałem będzie xnalezy\(\displaystyle{ (- \infty ,1)}\) i wychodzi mi ze nie ma rozwiązania.
drugi przedział xnalezy\(\displaystyle{ <1,+ \infty )}\) i rozwiązaniem jest x=1

W odpowiedziach mam jeszcze -2 ale, nie wiem skąd sie to bierze, prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
akw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W.
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 57 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: akw »

\(\displaystyle{ W(-2)=-8(x-1)+(x+1)(x^2+4)=24-24=0}\)

Pokaż obliczenia.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16323
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3245 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ W(-2)=16}\)

a \(\displaystyle{ W(1)=10}\)
ODPOWIEDZ