Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{4}-(m-2)x ^{2}+m}\). Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m dla których ten wielomian ma dwa pierwiastki.
Mam książkę, mam odpowiedzi lecz kompletnie tego nie rozumiem.
Wg mnie wielomian ma dwa pierwiastki kiedy po podstawieniu z \(\displaystyle{ x^{2}=t}\)
to delta powinna być = 0 i mamy jeden pierwiastek.
Z delty wychodzi funkcja kwadratowa m, którą liczy się uwzględniając dwa pierwiastki i za \(\displaystyle{ t_{0}}\) podstawiamy wartość pierwszą lub drugą..
A rzuciłem okiem w odpowiedzi to wyszły dwa warunki
dla delty>0 \(\displaystyle{ t_{1}*t_{2}<0}\)- czyli znaki mają być różne
i delta=0 a \(\displaystyle{ t_{0}>0}\)
Nie rozumiem tych założeń.
Jeśli ktoś łopatologicznie by to wyjaśnił to byłbym w niebie : ).
Pozdrawiam i z góry ogromnie dziękuję
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m
Bo patrz. Jak podstawiasz \(\displaystyle{ t=x^2}\), to musisz założyć, że \(\displaystyle{ t>0}\), bo kwadrat nie może być ujemny, prawda?
No więc, otrzymasz funkcję
\(\displaystyle{ W(t)= t^{2}-(m-2)t+m}\)
Wiesz, że jeżeli funkcja W(t) będzie miała dwa pierwiastki DODATNIE, to ywjściowa funkcja W(x) będzie miała ich 4 (bo \(\displaystyle{ x^2=t_1 \Rightarrow x_1=\sqrt{t_1} \vee x_2=-\sqrt{t_1}}\) i tak samo dwa pierwiastki dla \(\displaystyle{ x^2=t_2)}\).
Analogicznie, jeżeli funkcja W(t) będzie miała jeden pierwiastek DODATNI to funkcja W(x) będzie miała 2 pierwiastki.
Podkreślam słowo dodatni, gdyż Twpoje założenia sugerują, że jeżeli funkcja ma 1 pierwisatek (tj. \(\displaystyle{ \Delta_t=0}\)), niezależnie od tego czy ten pierwiastek będzie dodatni czy ujemny, to funkcja W(x) będzie miała dwa pierwiastki. Rozumiesz?:)
No więc jakie założenia trzeba poczynić. Aby W(x) miało 2 pierwiastki, W(t) musi mieć 1 pierwiastek dodatni. Dzieje się to wtedy, gdy:
I
W(t) ma dwa pierwiastki różnych znaków
(\(\displaystyle{ t_1*t_2<0}\), \(\displaystyle{ \Delta_t>0}\))
II
W(t) ma jeden pierwiastek większy od zera
(\(\displaystyle{ \Delta_t=0}\), \(\displaystyle{ t_0>0}\))
I to wyczerpuje możliwości. W razie niejasności pisz
No więc, otrzymasz funkcję
\(\displaystyle{ W(t)= t^{2}-(m-2)t+m}\)
Wiesz, że jeżeli funkcja W(t) będzie miała dwa pierwiastki DODATNIE, to ywjściowa funkcja W(x) będzie miała ich 4 (bo \(\displaystyle{ x^2=t_1 \Rightarrow x_1=\sqrt{t_1} \vee x_2=-\sqrt{t_1}}\) i tak samo dwa pierwiastki dla \(\displaystyle{ x^2=t_2)}\).
Analogicznie, jeżeli funkcja W(t) będzie miała jeden pierwiastek DODATNI to funkcja W(x) będzie miała 2 pierwiastki.
Podkreślam słowo dodatni, gdyż Twpoje założenia sugerują, że jeżeli funkcja ma 1 pierwisatek (tj. \(\displaystyle{ \Delta_t=0}\)), niezależnie od tego czy ten pierwiastek będzie dodatni czy ujemny, to funkcja W(x) będzie miała dwa pierwiastki. Rozumiesz?:)
No więc jakie założenia trzeba poczynić. Aby W(x) miało 2 pierwiastki, W(t) musi mieć 1 pierwiastek dodatni. Dzieje się to wtedy, gdy:
I
W(t) ma dwa pierwiastki różnych znaków
(\(\displaystyle{ t_1*t_2<0}\), \(\displaystyle{ \Delta_t>0}\))
II
W(t) ma jeden pierwiastek większy od zera
(\(\displaystyle{ \Delta_t=0}\), \(\displaystyle{ t_0>0}\))
I to wyczerpuje możliwości. W razie niejasności pisz
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, o 13:32 przez Glo, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m
Po podstawieniu \(\displaystyle{ x^2=t}\) otrzymujesz równanie kwadratowe z parametrem.
Jeśli równanie wyjściowe ma mieć 2 pierwiastki, to:
1) albo delta jest równa zero (równanie kwadratowe ze zmienną t ma dokładnie jedno rozwiązanie), a ponieważ \(\displaystyle{ x^2=t}\), więc t musi być dodatnie i wtedy:
\(\displaystyle{ x_1=\sqrt{t}\ \vee\ x_2=-\sqrt{t}}\)
2) albo delta jest dodatnia, ale tylko jeden pierwiastek równania ze zmienną t ma być dodatni. Drugi musi być ujemny.
Gdyby oba pierwiastki równania ze zmienną t były ujemne, to wyjściowe równanie nie miałoby rozwiązań (bo \(\displaystyle{ t=x^2}\)).
Gdyby oba pierwiastki równania ze zmienną t były dodatnie, to wyjściowe równanie miałoby 4 pierwiastki, a nie 2.
Jeśli równanie wyjściowe ma mieć 2 pierwiastki, to:
1) albo delta jest równa zero (równanie kwadratowe ze zmienną t ma dokładnie jedno rozwiązanie), a ponieważ \(\displaystyle{ x^2=t}\), więc t musi być dodatnie i wtedy:
\(\displaystyle{ x_1=\sqrt{t}\ \vee\ x_2=-\sqrt{t}}\)
2) albo delta jest dodatnia, ale tylko jeden pierwiastek równania ze zmienną t ma być dodatni. Drugi musi być ujemny.
Gdyby oba pierwiastki równania ze zmienną t były ujemne, to wyjściowe równanie nie miałoby rozwiązań (bo \(\displaystyle{ t=x^2}\)).
Gdyby oba pierwiastki równania ze zmienną t były dodatnie, to wyjściowe równanie miałoby 4 pierwiastki, a nie 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 26 gru 2010, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m
Glo,
Wybacz, że tak długo - rozjaśnię sobie do końca przy warunku
\(\displaystyle{ t_{1}*t_{2}<0}\) rozpatrujemy tylko ten, który jest dodatni czyli np. t1=3 czyli x1=3 i x2=-3
a t2=-1 to go w ogóle nie rozpatrujemy ?
Może jestem tłukiem nie wiem nie ogarniam
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4}-(m-2)x^{2}+m}\)
\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-(m-2)t+m}\)
(nie widzę znaczku delty w tagach)
Warunki
\(\displaystyle{ delta t=0 t_{0}>0}\)
\(\displaystyle{ delta=-(m-2)^{2}-4m=m^{2}-8m+4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{delta}=\sqrt{48}}\)
\(\displaystyle{ m_{1}=4+2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ m_{2}=4-2\sqrt{3}}\)
(to z samej ciekawości \(\displaystyle{ t_{0}=-b/2a=\sqrt{3}}\) czyli \(\displaystyle{ x_{1}=\sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}=-\sqrt{3}}\)
koniunkcja drugich warunków
\(\displaystyle{ t_{1}*t_{2}<0}\) i \(\displaystyle{ delta t>0}\)
przyrównuję do większej od 0 i wychodzi mi to samo co wcześniej. Da się innym sposobem niż ze wzorów Vieta ?
Wybacz, że tak długo - rozjaśnię sobie do końca przy warunku
\(\displaystyle{ t_{1}*t_{2}<0}\) rozpatrujemy tylko ten, który jest dodatni czyli np. t1=3 czyli x1=3 i x2=-3
a t2=-1 to go w ogóle nie rozpatrujemy ?
Może jestem tłukiem nie wiem nie ogarniam
\(\displaystyle{ W(x)= x^{4}-(m-2)x^{2}+m}\)
\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-(m-2)t+m}\)
(nie widzę znaczku delty w tagach)
Warunki
\(\displaystyle{ delta t=0 t_{0}>0}\)
\(\displaystyle{ delta=-(m-2)^{2}-4m=m^{2}-8m+4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{delta}=\sqrt{48}}\)
\(\displaystyle{ m_{1}=4+2\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ m_{2}=4-2\sqrt{3}}\)
(to z samej ciekawości \(\displaystyle{ t_{0}=-b/2a=\sqrt{3}}\) czyli \(\displaystyle{ x_{1}=\sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}=-\sqrt{3}}\)
koniunkcja drugich warunków
\(\displaystyle{ t_{1}*t_{2}<0}\) i \(\displaystyle{ delta t>0}\)
przyrównuję do większej od 0 i wychodzi mi to samo co wcześniej. Da się innym sposobem niż ze wzorów Vieta ?
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m
Nie. Wiesz, że \(\displaystyle{ t=x^2}\), a więc jeżeli \(\displaystyle{ t_0=\sqrt3 \Rightarrow x^2=\sqrt3 \Rightarrow x=\sqrt{\sqrt3} \vee x=-\sqrt{\sqrt3}}\)(to z samej ciekawości \(\displaystyle{ t_{0}=\frac{-b}{2a}=\sqrt{3}}\) czyli \(\displaystyle{ x_{1}=\sqrt{3}}\) i \(\displaystyle{ x_{2}=-\sqrt{3}}\)
Czyli pierwiastki czwartego stopnia.
Piszesz bardzo niejasno. Deltę uzyskasz poprzesz komendę \Delta, wszystko jest w kursie Latex'a na stronie forum - czytanie nie boli.
Jeżeli masz warunki typu:
\(\displaystyle{ \Delta=0 \wedge t_0>0}\), to nie wiem w czym masz problem. Liczysz deltę, co, jak wiedzę, potrafisz, i sprawdzasz dla jakiej wartości jest równa zeru (najprawdopodobniej będzie do rozwiązanie równanie kwadratowe). Drugi warunek obliczasz z wzorów na pierwiastek równania kwadratowego, który też znasz, podstawiasz potrzebne wartości z równania i rozwiązujesz nierówność. Tak jak piszesz, rozwiązaniem będzie koniunkcja rozwiązań obu warunków.
Mniej więcej Z wzory Viete'a pozwalają określić kiedy mamy pierwiastki różnych znaków, tj. dokładnie jeden jest dodatni. Nie potrzebujemy wiedzieć, jaki to pierwiastek, chodzi tylko o to, by wiedzieć, kiedy mamy do czynienia z pierwiastkiem dodatnim, bo wtedy jeden pierwiastek dodatni dla funkcji f(t) zaowocuje dwoma pierwiastkami (tu już nas zupełnie nie obchodzi jakie te pierwiastkibędą) dla funkcji f(x).rozjaśnię sobie do końca przy warunku
\(\displaystyle{ t_{1}*t_{2}<0}\) rozpatrujemy tylko ten, który jest dodatni czyli np. \(\displaystyle{ t1=3}\) czyli \(\displaystyle{ x1=3}\)i \(\displaystyle{ x2=-3}\)
Po rozwiązaniu warunków I i II, znalezieniu koniunkcji warunków I i koniunkcji warunków II, sumujemy ze sobą otrzymane przedziały (te koniunkcje) i to już jest gotowa odpowiedź do zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 26 gru 2010, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m
Glo
ok dotarłem do martwego punktu..
Koniunkcje I warunku rozwiązałem - \(\displaystyle{ \Delta_{t}=0}\) i \(\displaystyle{ t_{0}>0}\)
Natomiast z tym drugim mam problem
\(\displaystyle{ t_{1}=\frac{-b- \sqrt{\Delta}}{2a}}\)
po podstawieniu
\(\displaystyle{ t_{1}=\frac{m-2 - \sqrt{m^{2}-8m+4}}{2}}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=\frac{m-2 + \sqrt{m^{2}-8m+4}}{2}}\)
co mam z tym zrobić?
Może po proszę o rozwiązanie, bo już tylko nerwy tracę na tej zabawie.
Dziękuję za pomoc
ok dotarłem do martwego punktu..
Koniunkcje I warunku rozwiązałem - \(\displaystyle{ \Delta_{t}=0}\) i \(\displaystyle{ t_{0}>0}\)
Natomiast z tym drugim mam problem
\(\displaystyle{ t_{1}=\frac{-b- \sqrt{\Delta}}{2a}}\)
po podstawieniu
\(\displaystyle{ t_{1}=\frac{m-2 - \sqrt{m^{2}-8m+4}}{2}}\)
\(\displaystyle{ t_{2}=\frac{m-2 + \sqrt{m^{2}-8m+4}}{2}}\)
co mam z tym zrobić?
Może po proszę o rozwiązanie, bo już tylko nerwy tracę na tej zabawie.
Dziękuję za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Wyznacz zbiór wszystkich wartości parametru m
Powiedz mi, czemu tak się uparłeś na liczenie tych pierwiastków?
Warunki brzmią:
\(\displaystyle{ t_1*t_2<0}\), \(\displaystyle{ \Delta_t>0}\)
Pierwszy warunek:
\(\displaystyle{ t_1*t_2=\frac{c}{a}=\frac{m}{1}=m \Rightarrow t_1*t_2<0 \Leftrightarrow m<0}\)
Drugi warunek:
\(\displaystyle{ \Delta>0 \Rightarrow \Delta=b^2-4ac=m^2-4m+4-4m=m^2-8m+4\Rightarrow \Delta>0 \Leftrightarrow m \in (-\infty;4-2\sqrt3) \cup (4+2\sqrt3; +\infty)}\)
Koniunkcja warunków i rozwiązania dla przypadku gotowe. Drugi, jak mówisz, już masz. No to na tyle :]
Edit-------
Właśnie przyszło mi do głowy, że prawdopodobnie liczysz te pierwiastki żeby obliczyć t1*t2. Spieszę z wyjaśnieniem, że żeby policzyć takie 'cóś' wcale nie musimy obliczać pierwiastków. Korzystamy z wzorów Vieta'e, na pewno masz w podręczników. Wzory te mówią, że:
\(\displaystyle{ x_1*x_2-\frac{c}{a}}\)
oraz
\(\displaystyle{ x_1+x_2=\frac{-b}{a}}\)
gdzie x1,x2 są pierwiastkami równania kwadratowego a a,b,c są współczynnikami.
Warunki brzmią:
\(\displaystyle{ t_1*t_2<0}\), \(\displaystyle{ \Delta_t>0}\)
Pierwszy warunek:
\(\displaystyle{ t_1*t_2=\frac{c}{a}=\frac{m}{1}=m \Rightarrow t_1*t_2<0 \Leftrightarrow m<0}\)
Drugi warunek:
\(\displaystyle{ \Delta>0 \Rightarrow \Delta=b^2-4ac=m^2-4m+4-4m=m^2-8m+4\Rightarrow \Delta>0 \Leftrightarrow m \in (-\infty;4-2\sqrt3) \cup (4+2\sqrt3; +\infty)}\)
Koniunkcja warunków i rozwiązania dla przypadku gotowe. Drugi, jak mówisz, już masz. No to na tyle :]
Edit-------
Właśnie przyszło mi do głowy, że prawdopodobnie liczysz te pierwiastki żeby obliczyć t1*t2. Spieszę z wyjaśnieniem, że żeby policzyć takie 'cóś' wcale nie musimy obliczać pierwiastków. Korzystamy z wzorów Vieta'e, na pewno masz w podręczników. Wzory te mówią, że:
\(\displaystyle{ x_1*x_2-\frac{c}{a}}\)
oraz
\(\displaystyle{ x_1+x_2=\frac{-b}{a}}\)
gdzie x1,x2 są pierwiastkami równania kwadratowego a a,b,c są współczynnikami.