Pierwiastki i parametr wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 32 razy
Pierwiastki i parametr wielomianu
Wielomiany W(x)=x�-ax+4 i V(x)=x�+x-a mają wspólny pierwiastek. Oblicz a i pozostałe pierwiastki wielomianów.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Pierwiastki i parametr wielomianu
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x^{3}-ax+4=0\\x^{2}+x-a=0\end{array}}\)
rozwiazujac metoda przeciwnych wspolczynnikow wychodzi: \(\displaystyle{ x^{2}=4}\) czyli x=2 v x=-2
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}8-2a+4=0\\4+2-a=0\end{array}}\)
a=6
dalej juz sobie poradzisz
rozwiazujac metoda przeciwnych wspolczynnikow wychodzi: \(\displaystyle{ x^{2}=4}\) czyli x=2 v x=-2
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}8-2a+4=0\\4+2-a=0\end{array}}\)
a=6
dalej juz sobie poradzisz