Pierwiastki Wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 32 razy
Pierwiastki Wielomianu
Dany jest wielomian postaci x�+ax�+bx+6r , gdzie r jest różnicą ciągu arytmetycznego, którego pierwsze trzy wyrazy są pierwiastkami tego wielomianu. Drugi wyraz tego cięgu jest równy 2. Oblicz pierwiastki wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Pierwiastki Wielomianu
pierwiastkami wielomianu są: ( 2 - r ), 2, ( 2 + r ) .
Podstaw do równania i masz trzy równania z trzema niewiadomymi.
1. a = -6, b = 11, r = -1 --> ( 3, 2, 1 )
2. a = -6, b = -4. r = 4 --> ( -2, 2, 6 )
Podstaw do równania i masz trzy równania z trzema niewiadomymi.
1. a = -6, b = 11, r = -1 --> ( 3, 2, 1 )
2. a = -6, b = -4. r = 4 --> ( -2, 2, 6 )