wielomiany z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
marcin.p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 32 razy

wielomiany z parametrem

Post autor: marcin.p »

Dla jakich wartości parametrów następujące wielomiany zmiennej x są równe
\(\displaystyle{ W(x)=(ax+b)(x^2-3x+4)}\) i \(\displaystyle{ V(x)=(2x^2+px+q)(x-3)}\)?
Ostatnio zmieniony 8 gru 2006, o 17:58 przez marcin.p, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

wielomiany z parametrem

Post autor: Maniek »

Jeśli wielomiany mają być równe to trzeba je porównać \(\displaystyle{ W(x)=V(x)}\) wymnożyć i porównać parametry przy (x)
ODPOWIEDZ