Jak się za to zabrać?
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}+1 }{x}=0}\)
jak to wyliczyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
jak to wyliczyć?
a mianownika nie ruszam?
tzn. chciałem zrobić tak
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}+1 }{x}=0}\)
\(\displaystyle{ (X^{2}+1) \cdot \frac{1}{x}=0}\)
i przyrównuje
\(\displaystyle{ x ^{2}+1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=0}\) <-- Sprzeczność
tzn. chciałem zrobić tak
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}+1 }{x}=0}\)
\(\displaystyle{ (X^{2}+1) \cdot \frac{1}{x}=0}\)
i przyrównuje
\(\displaystyle{ x ^{2}+1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x}=0}\) <-- Sprzeczność
Ostatnio zmieniony 24 sty 2011, o 16:09 przez mientek, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
jak to wyliczyć?
Podajesz założenie, że jest różny od zera (to na wypadek gdyby z rozwiązania wyszło zero, wtedy trzeba je odrzucić, bo nie spełnia założenia)
Ułamek jest równy zero jeżeli jego licznik jest równy zero.
Ułamek jest równy zero jeżeli jego licznik jest równy zero.