Witam dowiedzialam sie wczoraj ze dzis mam egzamin na 15:(pomozcie mi rozwiazac 3 zadania oto jedno z nich Sprowadz wielomian do postaci iloczynowej:
W(x)=x� - 2x� -5x=6
bede bardzo wdzieczna jesli ktos mi to rozwiaze wiem ze ze sporwadzenie do postaci iloczynowej to sprowadzenie calosci do takiej postaci aby glownym dzialaniem bylo mnozenie ale nie wiem jak zrobic aby bylo to dobrze:(
Sprowadz wielomian do postaci iloczynowej
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 10:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Trojmiasto
- Podziękował: 3 razy
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Sprowadz wielomian do postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ x^3-2x^2-5x-6=0\\
W(1)=1-2-5+6=0}\) korzystam z twierdzenie Bezout
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2-x-6)=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1+24=25}\)
\(\displaystyle{ x_1=\frac{1-5}{2}=-2 \quad x_2=\frac{1+5}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+2)(x-3)=0}\)
W(1)=1-2-5+6=0}\) korzystam z twierdzenie Bezout
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2-x-6)=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1+24=25}\)
\(\displaystyle{ x_1=\frac{1-5}{2}=-2 \quad x_2=\frac{1+5}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x+2)(x-3)=0}\)
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Sprowadz wielomian do postaci iloczynowej
Metoda grupowania to sie da kazdy wielomian zamienic na postac iloczynowa, a dla mnie akurat w tym przypadku prostrza okazala sie ta metoda ktora uzylem
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 10:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Trojmiasto
- Podziękował: 3 razy
Sprowadz wielomian do postaci iloczynowej
Dziekuje:* sama wpadlam tylko na postawienie pod x jedynki!