Nierówności wielomianowe, rozkład wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Mati =)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 31 sty 2010, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska // Poznań
Podziękował: 33 razy

Nierówności wielomianowe, rozkład wielomianu

Post autor: Mati =) »

Witam,

Mam do rozwiązania nie równość:

\(\displaystyle{ ( 2x^{2}-x-5)( x^{2}-9 )( x^{2} -3x) \le 0}\)

Więc robię tak:
\(\displaystyle{ ( 2x^{2}-x-5)( x-3 )( x+3)( x^{2} -3x) \le 0}\)

I kurde tu mam problem jak rozłożyć ten ostatni nawias. Potem to już wiem co i jak robić. Eh niestety tak się złożyło że przez cały czas kiedy omawialiśmy ten dział byłem chory i teraz widać braki....

edit;

\(\displaystyle{ ( 2x^{2}-x-5)( x-3 )( x+3)\left[ x(x-3)\right] \le 0}\) <--- tak?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, o 18:08 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

Nierówności wielomianowe, rozkład wielomianu

Post autor: 111sadysta »

\(\displaystyle{ (x^2-3x)=x(x-3)}\)
ODPOWIEDZ