Wyznacz wielomian czwartego stopnia, którego podwójnym pierwiastkiem jest liczba -2, a pojedynczym liczba 3 i, który w dzieleniu przez x^2 - 1 daje resztę -24.
Proszę o wskazówki.
Wyznacz wielomian
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Wyznacz wielomian
\(\displaystyle{ (x+2)^2(x-3)(x-a)=0}\) a to czwarty pierwiastek, teraz wymnoz nawiasy i wyjdzie ci wielomian nastepnie podziel go przez \(\displaystyle{ x^2-1}\) i to co wyjdzie ci w reszcie przyrownaj do \(\displaystyle{ -24}\) i dalej sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 gru 2006, o 23:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 32 razy
Wyznacz wielomian
Dzięki, mam nadzieje że dobrze rozumujesz.
[ Dodano: 8 Grudzień 2006, 17:43 ]
Twoje rozwiązanie jest na pewno dobrze rozwiązane bo mi nic z tego nie wychodzi.
[ Dodano: 8 Grudzień 2006, 17:43 ]
Twoje rozwiązanie jest na pewno dobrze rozwiązane bo mi nic z tego nie wychodzi.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Wyznacz wielomian
Bo popełniacie klasyczny błąd : ). Ten wielomian w postaci najbardziej ogólnej wygląda sobie tak:
\(\displaystyle{ W(x) = k(x+2)^{2}(x-3)(x-a)}\) ; )
\(\displaystyle{ W(x) = k(x+2)^{2}(x-3)(x-a)}\) ; )